•••
•••

1403MEE

Verbouwing

foto André Nullens

   

“gedompeld in een rode saus”

 

De uitbreiding van de woning lost een aantal dingen op: een carport en een nieuwe gearticuleerde toegang tot de tuin met een betonnen trappenpartij. Het bestaande volume, met de uiterlijke opbouw en grandeur van de typische serristenwoningen van de streek maar op een kleinere schaal, neemt nu pas positie naast de holle weg. De vroegere onlogische versnippering van de gronden rond de woning, waardoor een eiland gecreëerd werd, wordt landschappelijk recht gezet. De twee uitbreidingen, de tuinkamer en het carportvolume, maken connectie met het bestaande via hun materialiteit. Het volume aan de straatzijde met op de verdieping twee slaapkamers en een kleine badkamer vormt dadelijk een carport  voor de autos en een buitenberging die kan afgesloten worden. Het gebruik van de bestaande baksteen voor de tuinkamer en het gul overgieten met een rode saus van dakpannen voor de betonnen carport-tafel werkt verbindend. 
De nieuwe slaapkamers zijn geconnecteerd aan de verdieping en dit met een theatrale binnentrap. Hier kan toneel gespeeld worden, een poppenhuis of een kasteel gebouwd. Het te overbruggen hoogteverschil van de site krijgt betekenis in het ontwerp. De geschaafde balken en de centrale lichtkoepel versterken de centrale binnenplek.
Het ontwerp is een oplossing op maat. Geduldige bouwheren met plannen voor een gezinsuitbreiding willen het kleine reeds gerenoveerde huis uitbreiden. De vraag om hierbij ook het geheel in het landschap te versterken vormde de uitdaging. Maatwerk gebeurde via gestaag zoekwerk met maquette en schetsen. Het project is daarom anders kunnen worden. De strategie om breder te kijken en een woontraject van bestaand naar nieuw en van binnen naar tuin uit te bouwen zijn nog steeds in ontwikkeling. Belangrijk is dat de richting is aangegeven en allerlei scenario’s nog mogelijk zijn. De bakfiets, de grasmachine en de bestaande serre zijn dagdagelijkse componenten van gebruik maar nu met een gearticuleerde plek.
Twee zonen verder ondertussen spelen de eerste scenario’s zich al af. Een slaapkamer wordt dan toch schrijfruimte voor de thuiswerkende journalist.

 

verbouwing woning + uitbreiding

locatie: Overijse

ontwerp: 2014

uitvoering: 2016

stabiliteit: Engelen ingenieurs